Go to Top

Gegrilde oesters

gegrilde oesters

Gegrilde oesters

Creatie van Nicolai Nørregaard, restaurant Kadeau*, Kopenhagen, Denemarken.

De wereld van vis: Scandinavië.

Maak kennis met de eetcultuur van Scandinavië. Ga op wereldreis en ontdek de belangrijkste smaken die de culinaire wereld ons biedt.

De Scandinavische keuken ontwikkelde zich onder andere uit methodes om producten langer goed te houden. Vis en vlees werd bijvoorbeeld gezouten en gerookt en groenten en brood gedroogd. De Scandinavische keuken kenmerkt zich van oorsprong door stevige kost voor de zware arbeid op het land. Scandinavië is een smaakregio die bestaat uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden en IJsland. Ook wel beter bekend als de Nordic Region waaruit de Nordic Cuisine is ontstaan. De cultuur in Scandinavië heeft veel overeenkomsten maar is toch verschillend per land.

Basistechnieken: conserveren, inleggen, roken (koud en warm), ingraven, koken, drogen, stoven, pekelen, fermenteren, bruneren en bakken.

Topper van het seizoen: Oesters.

Recept van de maand januari: Gegrilde oesters

Ingrediënten

Oesters: 4 stuks

Werkwijze

  • Gril de oesters boven een vuur van beukenhout. Afhankelijk van de soort en de grootte van de oester gril je deze 1-3 minuten aan de ene zijde en 1-3 minuten aan de andere zijde.
  • De oesters zijn klaar als er stoom uit de schelp komt.
  • Open de oesters als deze nog niet open zijn. Haal het grijze deel van de oester weg en snijd de grote witte spier in 4 plakjes. Dit doe je ongeveer 2 minuten voor je het bord met de verschillende componenten opmaakt.

Toepassingen

  • In een compositie met bereidingen van kool en hennep, oesteremulsie, oestervinaigrette en peterselie-olie.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com.