Go to Top

Gravad lax IJslandse zalm

Gravad lax

Gravad lax

Dit recept is per kilo zalm, dus als je een hele zijde marineert vermenigvuldig dan de ingrediënten. 

De wereld van vis: Scandinavië.

Maak kennis met de eetcultuur van Scandinavië. Ga op wereldreis en ontdek de belangrijkste smaken die de culinaire wereld ons biedt.

De Scandinavische keuken ontwikkelde zich onder andere uit methodes om producten langer goed te houden. Vis en vlees werd bijvoorbeeld gezouten en gerookt en groenten en brood gedroogd. De Scandinavische keuken kenmerkt zich van oorsprong door stevige kost voor de zware arbeid op het land. Scandinavië is een smaakregio die bestaat uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden en IJsland. Ook wel beter bekend als de Nordic Region waaruit de Nordic Cuisine is ontstaan. De cultuur in Scandinavië heeft veel overeenkomsten maar is toch verschillend per land.

Basistechnieken: conserveren, inleggen, roken (koud en warm), ingraven, koken, drogen, stoven, pekelen, fermenteren, bruneren en bakken.

Topper van het seizoen: IJslandse zalm.

Recept van de maand maart: Gravad lax

Ingrediënten

1 kilo zalm, met vel
50 gram grof zeezout
50 gram suiker
1 bos verse dille

Werkwijze

  • Maak de zalm indien nodig schoon en trek met een pincet de overgebleven gaten eruit.
  • Leg de zalm met de velzijde in een passende bak.
  • Meng het zeezout met de suiker en wrijf de vleeszijde van de zalm hiermee in.
  • Snijd de dille grof en verdeel over de zalm. Druk goed aan en dek af met slagersfolie. Zet onder druk weg.
  • Je kunt de zalmzijdes uiteraard ook vacumeren.
  • Laat minimaal 24 uur marineren.

Toepassingen

  • Klassiek in combinatie met mosterd-dillesaus.
  • In een compositie met crème fraîche, zalmeitjes en rösti.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com.