Go to Top

Kabeljauw casserole

Kabeljauw casserole

Kabeljauw casserole

De wereld van vis: Scandinavië.

Maak kennis met de eetcultuur van Scandinavië. Ga op wereldreis en ontdek de belangrijkste smaken die de culinaire wereld ons biedt.

De Scandinavische keuken ontwikkelde zich onder andere uit methodes om producten langer goed te houden. Vis en vlees werd bijvoorbeeld gezouten en gerookt en groenten en brood gedroogd. De Scandinavische keuken kenmerkt zich van oorsprong door stevige kost voor de zware arbeid op het land. Scandinavië is een smaakregio die bestaat uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden en IJsland. Ook wel beter bekend als de Nordic Region waaruit de Nordic Cuisine is ontstaan. De cultuur in Scandinavië heeft veel overeenkomsten maar is toch verschillend per land.

Basistechnieken: conserveren, inleggen, roken (koud en warm), ingraven, koken, drogen, stoven, pekelen, fermenteren, bruneren en bakken.

Topper van het seizoen: Skrei.

Recept van de maand februari: Kabeljauw casserole

Ingrediënten

600

gram

gezouten kabeljauw

50

ml.

olijfolie

2

uien, gesnipperd

500

gram

waxy aardappelen, in plakjes

2

paprika’s, in brunoise

1

chilipeper, fijn gehakt

400

gram

gepelde tomaten, gehakt

50

gram

tomatenpuree

peper en zout

Werkwijze

  • Week de kabeljauw een nacht in water.
  • Spoel de kabeljauw grondig, giet af en snij in blokken van 3 cm.
  • Giet de olie in een pan.
  • Voeg een laag uien toe, daarna lagen vis, aardappelen, tomatenpuree, uien en paprika totdat de pan bijna vol is.
  • Voeg de chilipeper en gehakte tomaten toe samen met 350 ml water.
  • Breng het geheel voorzichtig aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat een uur pruttelen.
  • Breng na het koken op smaak met peper en zout.

Toepassingen

  • Als zelfstandige maaltijd.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com.