Go to Top

De wereld van vis

de wereld van vis

Vis&Seizoen en de wereld van vis

De wereld van vis

Elk kwartaal staat er een regio uit de wereld centraal wat betreft de bereiding van duurzaam gevangen vis in het juiste seizoen. Maak kennis met de eetcultuur van Scandinavië, Japan, Peru en Italië. Ga op wereldreis en ontdek de lekkerste smaken die de culinaire wereld ons biedt.

De verschillende bereidingswijzen en de recepten zijn in samenwerking met Gastronomixs tot stand gekomen. Voor meer inspiratie kijk op www.gastronomixs.com.

Scandinavië

De Scandinavische keuken ontwikkelde zich onder andere uit methodes om producten langer goed te houden. Vis en vlees werd bijvoorbeeld gezouten en gerookt en groenten en brood gedroogd. De Scandinavische keuken kenmerkt zich van oorsprong door stevige kost voor de zware arbeid op het land. Scandinavië is een smaakregio die bestaat uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden en IJsland. Ook wel beter bekend als de Nordic Region waaruit de Nordic Cuisine is ontstaan. De cultuur in Scandinavië heeft veel overeenkomsten maar is toch verschillend per land.

Gegrilde oesters

Gegrilde oesters

Kabeljauw casserole

Kabeljauw casserole

Gravad lax

Gravad lax

Japan

Japan kenmerkt zich, ondanks het huidige hectische high-tech tijdperk, door eenvoud, traditie en harmonie. Het is een land met enorme tegenstellingen van mooie theehuizen en tempels naar wolkenkrabbers met neonreclame. Presentatie is erg belangrijk; de natuur is hierbij de belangrijkste inspiratiebron. Naast bereidingen als stoven, stomen en roosteren zijn sashimi, dashi, tempura en sushi niet weg te denken uit deze keuken.

Tataki van tonijn

Tataki van tonijn

Sashimi in kreeftbouillon

Sashimi in kreeftbouillon

Japans gemarineerde haring

Japans gemarineerde haring

Peru

Peru is een land met de grootste ecologische diversiteit op de wereld. In de Peruaanse keuken gebeurt alles in harmonie met de natuur. Door de verschillende klimaten wordt er een enorme variëteit producten geteeld. Het is een keuken waar immigranten uit onder andere Japan, China, Afrika en Spanje een bijdrage aan geleverd hebben. Hieruit is de typisch Peruaanse keuken ontstaan. Elke regio heeft zijn eigen gerechten, gebaseerd op tradities en lokale ingrediënten.

Ceviche van makreel

Ceviche van makreel

Sandwich van schol

Sandwich van schol

Rauw gemarineerde coquille

Rauw gemarineerde coquille

Italië

In Italië bestaat een enorm verschil tussen het koelere noorden met zijn bergen waar voornamelijk rundvlees- en kaasproductie is, en het hetere zuiden waar er volop citroenen, tomaten, kappertjes en paprika’s groeien. Elke streek, stad en dorp heeft zijn eigen ingrediënten en bereidingswijzen. Italië is rijk aan veel traditionele gerechten die door de eeuwen heen gelijk gebleven zijn. Brood vormt het hart van de Italiaanse cultuur, en elke regio heeft zijn eigen specifieke soorten. Daarnaast nemen groenten een centrale plaats in bij de maaltijd en worden niet als bijgerecht geserveerd.