Go to Top

De wereld van vis 2

de wereld van vis

Vis&Seizoen en de wereld van vis

De wereld van vis

Elk kwartaal staat er een regio uit de wereld centraal wat betreft de bereiding van duurzaam gevangen vis in het juiste seizoen. Maak kennis met de eetcultuur van Scandinavië, Japan, Peru en Italië. Ga op wereldreis en ontdek de lekkerste smaken die de culinaire wereld ons biedt.

De verschillende bereidingswijzen en de recepten zijn in samenwerking met Gastronomixs tot stand gekomen. Voor meer inspiratie kijk op www.gastronomixs.com.

Spanje

Spanje is een divers land en dit is te zien aan de keuken. De Spaanse keuken is een verzameling van de diverse producten en gerechten uit de verschillende regio’s die het land telt. Deze keuken kan omschreven worden als een marktkeuken. Wat er op de markt te koop is wordt gebruikt. Tapas is een belangrijk onderdeel van de Spaanse eetcultuur. De belangrijkste ingrediënten zijn brood, olie, knoflook en tomaat.

Heek op Baskische wijze

Heek op Baskische wijze

Recept rivierkreeft

Recept rivierkreeft

Langoustine van de plancha

Langoustine van de plancha

Nederland

Nederland en natuurlijk de Nederlandse keuken is traditioneel en seizoensgebonden, gebaseerd op het aanbod van de landbouw en veeteelt. De gerechten worden voornamelijk gekenmerkt als stevig en voedzaam; eenpansmaaltijden, compleet, makkelijk. Door de vele (im)migranten vind je veel invloeden uit andere keukens. Door de sterk wisselende seizoenen hebben we enorm veel variatie in de oogsten.

Klassiek gerookte forel

Klassiek gerookte forel

Maatjesharing met jenevergelei

Maatjesharing met jenevergelei

Europese stijl ceviche van zeewolf

Europese stijl ceviche van zeewolf

België

De Belgische of Vlaamse keuken is zeer gevarieerd. Van stevige eenvoudige maaltijden thuis naar stijlvol en klassiek in de restaurants. Ondanks de grootte van het land kent België vele regionale en seizoensgebonden producten. Aan het water wordt veel gekookt met vis, schaal- en schelpdieren terwijl in de Ardennen veel wild en gevogelte gebruikt wordt. België staat bekend om zijn bier, wafels, mosselen met friet, waterzooi, paling in ’t groen, overheerlijke asperges en nog veel meer. De Belgen zijn echte Bourgondiërs, levensgenieters gaan vaak ‘op restaurant’ en genieten volop van al het lekkers dat het land te bieden heeft.

Mosselen natuur

Mosselen natuur

Oesters in rode wijnazijn

Oesters in rode wijnazijn

Tarbot geïnjecteerd met peterselievocht

Tarbot geïnjecteerd met peterselievocht

Italië

In Italië bestaat een enorm verschil tussen het koelere noorden met zijn bergen waar voornamelijk rundvlees- en kaasproductie is, en het hetere zuiden waar er volop citroenen, tomaten, kappertjes en paprika’s groeien. Elke streek, stad en dorp heeft zijn eigen ingrediënten en bereidingswijzen. Italië is rijk aan veel traditionele gerechten die door de eeuwen heen gelijk gebleven zijn. Brood vormt het hart van de Italiaanse cultuur, en elke regio heeft zijn eigen specifieke soorten. Daarnaast nemen groenten een centrale plaats in bij de maaltijd en worden niet als bijgerecht geserveerd.

Gamba ravioli

Gamba ravioli

Inktvis gevuld met risotto

Inktvis gevuld met risotto

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

Scandinavië

De Scandinavische keuken ontwikkelde zich onder andere uit methodes om producten langer goed te houden. Vis en vlees werd bijvoorbeeld gezouten en gerookt en groenten en brood gedroogd. De Scandinavische keuken kenmerkt zich van oorsprong door stevige kost voor de zware arbeid op het land. Scandinavië is een smaakregio die bestaat uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden en IJsland. Ook wel beter bekend als de Nordic Region waaruit de Nordic Cuisine is ontstaan. De cultuur in Scandinavië heeft veel overeenkomsten maar is toch verschillend per land.

Gegrilde oesters

Gegrilde oesters

Kabeljauw casserole

Kabeljauw casserole

Gravad lax

Gravad lax

Japan

Japan kenmerkt zich, ondanks het huidige hectische high-tech tijdperk, door eenvoud, traditie en harmonie. Het is een land met enorme tegenstellingen van mooie theehuizen en tempels naar wolkenkrabbers met neonreclame. Presentatie is erg belangrijk; de natuur is hierbij de belangrijkste inspiratiebron. Naast bereidingen als stoven, stomen en roosteren zijn sashimi, dashi, tempura en sushi niet weg te denken uit deze keuken.

Tataki van tonijn

Tataki van tonijn

Sashimi in kreeftbouillon

Sashimi in kreeftbouillon

Japans gemarineerde haring

Japans gemarineerde haring

Peru

Peru is een land met de grootste ecologische diversiteit op de wereld. In de Peruaanse keuken gebeurt alles in harmonie met de natuur. Door de verschillende klimaten wordt er een enorme variëteit producten geteeld. Het is een keuken waar immigranten uit onder andere Japan, China, Afrika en Spanje een bijdrage aan geleverd hebben. Hieruit is de typisch Peruaanse keuken ontstaan. Elke regio heeft zijn eigen gerechten, gebaseerd op tradities en lokale ingrediënten.

Ceviche van makreel

Ceviche van makreel

Sandwich van schol

Sandwich van schol

Rauw gemarineerde coquille

Rauw gemarineerde coquille