Go to Top

Klassiek gerookte forel

Klassiek gerookte forel

De wereld van vis: Nederland

Ingrediënten

  • 2 forellen
  • 4 liter water
  • 200 gram zout
  • 6 jeneverbessen
  • 4 blaadjes laurier
  • 8 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 gram witte peper

Werkwijze

  • Maak een pekelbad door alle ingrediënten (behalve de forel) met het water aan de kook te brengen.
  • Laat vervolgens afkoelen tot 5°C.
  • Doe de schoongemaakte forellen in het pekelwater en laat afhankelijk van de grote ±4 uur in het pekelwater staan.
  • Maak de rookkast of Big Green Egg gereed om koud te roken.
  • Haal de forellen uit de pekel en droog goed af (ook aan de binnenzijde).
  • Breng nu een eventuele rookhaak aan in de forellen.
  • Laat de forellen nu eerst 2 uur koud roken/drogen op een temperatuur van 25°C.
  • Breng de temperatuur van de rookkast of Big Green Egg nu naar een temperatuur van 60°C.
  • Rook de forellen vervolgens tot ze gaar zijn. De rugvin kan nu zonder kracht verwijderd worden en de vis voelt stevig aan.
  • Koel de vis nu terug naar 5°C en laat de forellen 12 uur liggen zodat de smaak goed doortrekt.

Toepassingen

  • Als component in een salade. Bijvoorbeeld met knolselderij, mierikswortel en groene appel.
  • In combinatie met componenten van appel, yoghurt, komkommer en zwarte olijven.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com

Gastronomixs

Gastronomixs is een ideeëngenerator voor chefs en biedt recepten aan in de vorm van bouwstenen. Hierdoor kun je snel nieuwe gerechten creëren of bestaande gerechten aanpassen. In samenwerking met Vis & Seizoen vind je honderden bereidingen van ruim 20 vissoorten op Gastronomixs. Hieronder delen we er twee met je. Klik op de afbeelding om naar het recept te gaan.