Go to Top

Klassiek gerookte forel

Klassiek gerookte forel

Klassiek gerookte forel

De wereld van vis: Nederland

Ingrediënten

  • 2 forellen
  • 4 liter water
  • 200 gram zout
  • 6 jeneverbessen
  • 4 blaadjes laurier
  • 8 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 gram witte peper

Werkwijze

  • Maak een pekelbad door alle ingrediënten (behalve de forel) met het water aan de kook te brengen.
  • Laat vervolgens afkoelen tot 5°C.
  • Doe de schoongemaakte forellen in het pekelwater en laat afhankelijk van de grote ±4 uur in het pekelwater staan.
  • Maak de rookkast of Big Green Egg gereed om koud te roken.
  • Haal de forellen uit de pekel en droog goed af (ook aan de binnenzijde).
  • Breng nu een eventuele rookhaak aan in de forellen.
  • Laat de forellen nu eerst 2 uur koud roken/drogen op een temperatuur van 25°C.
  • Breng de temperatuur van de rookkast of Big Green Egg nu naar een temperatuur van 60°C.
  • Rook de forellen vervolgens tot ze gaar zijn. De rugvin kan nu zonder kracht verwijderd worden en de vis voelt stevig aan.
  • Koel de vis nu terug naar 5°C en laat de forellen 12 uur liggen zodat de smaak goed doortrekt.

Toepassingen

  • Als component in een salade. Bijvoorbeeld met knolselderij, mierikswortel en groene appel.
  • In combinatie met componenten van appel, yoghurt, komkommer en zwarte olijven.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com