Go to Top

Schar in Tom Yam

Schar in Tom Yam

 

De Wereld van vis: Thailand

Tom yam is een bekend Oost Aziatisch gerecht. Het is een heldere soep waarin zowel pittig, hartig als (fris)zuur een rol spelen. Er zijn vele varianten en hier gecombineerd met scharfilet.

Ingrediënten

  • 500 gram scharfilet
  • 2 liter visbouillon
  • 12 blaadjes kaffir
  • 4 stengels citroengras
  • 5 plakken galangal
  • 3−6 birdseye chilipepers
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 4 tomaten, in concassées
  • 400 gram paddenstoelen
  • 3 limoenen, sap
  • nam pla, Thaise vissaus
  • verse koriander
  • nam prik pao, geroosterde chilisaus

Werkwijze

  • Zet de visbouillon op met de kaffir, citroengras, chilipepers en galangal en laat ongeveer 15 minuten trekken.
  • Passeer de bouillon en voeg de gesnipperde sjalot, geraspte knoflook, concassées van tomaat en gesneden paddenstoelen toe en laat 10 minuten zachtjes infuseren.
  • Breng de soep op smaak met limoensap en de nam pla.
  • Voeg de scharfilet toe en laat rustig garen.
  • Garneer de soep met verse koriander en voeg eventueel nam prik pao toe.

Toepassingen

  • Zelfstandig geserveerd al warm voorgerecht.
  • Als hoofdgerecht geserveerd met noedels of rijst.
  • Je kunt ook alleen de gepocheerde filets als component inzetten voor een compositie, bijvoorbeeld met tagliatelle van komkommer.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com