Go to Top

Tataki van tonijn

Tataki van tonijn

Creatie van Nicolai Nørregaard, restaurant Kadeau*, Kopenhagen, Denemarken.

De wereld van vis: Japan

Maak kennis met de eetcultuur van Japan. Ga op wereldreis en ontdek de belangrijkste smaken die de culinaire wereld ons biedt.

Japan kenmerkt zich, ondanks het huidige hectische high-tech tijdperk, door eenvoud, traditie en harmonie. Het is een land met enorme tegenstellingen van mooie theehuizen en tempels naar wolkenkrabbers met neonreclame. Presentatie is erg belangrijk; de natuur is hierbij de belangrijkste inspiratiebron. Naast bereidingen als stoven, stomen en roosteren zijn sashimi, dashi, tempura en sushi niet weg te denken uit deze keuken.

Topper van het seizoen: Albacore tonijn

Recept van de maand april: Tataki van tonijn

Ingrediënten

1 kilo tonijn

Werkwijze

  • Pareer en snijd de tonijn in het gewenste formaat.
  • Droog de tonijn goed met keukenpapier.
  • Zet een bak met ijswater klaar.
  • Rooster de tonijn kort en fel aan alle zijden. Dit kan boven open vuur, in een hete koekenpan of met de gasbrander.
  • Dompel de tonijn nu direct in het ijswater om het (kook)proces te stoppen.
  • Dep droog met keukenpapier en laat ongeveer een uur rusten in de koeling.

Toepassingen

  • Volgens Japans gebruik wordt de tonijn gemarineerd in ponzu.
  • Als component in een koud voorgerecht, bijvoorbeeld met componenten van avocado, krab en maïs.
  • Als component in een koud voorgerecht, bijvoorbeeld met componenten van komkommer, quinoa en avocado.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com