Factsheet

Griet

Categorie:
Zeevis
Latijnse naam:
Scophthalmus rhombus
Engelse naam:
Brill

Soort

Griet behoort tot de exclusieve platvis soorten. Griet is een zeer smaakvolle platvis die vaak wordt vergeleken met de Tarbot. De verschillen zijn echter groot. Griet heeft een gladde huid in tegenstelling tot de Tarbot, deze bezit benige knobbeltjes op de huid. Griet heeft een gladde olijfgroen / bruine bovenzijde. De onderzijde van de Griet is roomwit gekleurd.

Griet die uit de noordelijke wateren zijn vaak donkerder van kleur. Griet kan een gewicht van 8 kg behalen met een lengte van 75 cm, echter is dit zeer uitzonderlijk, meestal wordt de Griet aangeboden tot max 4 kg. Griet zwemt tot op en diepte van 50m en kan een leeftijd van 6 jaar behalen. Griet komt voor in de Europese wateren van IJsland tot Noorwegen en van Nederland tot in de Middellandse-zee.

 

Gastronomie

Griet heeft een wit / crème gekleurde filet en is bijzonder verfijnd van smaak. Griet is zachter van vlees dan de tarbot. Griet heeft een dunne huid, het is mogelijk deze te consumeren. Het grote voordeel, indien u de visfilet met vel bereid, deze niet uit elkaar valt. Griet is een delicatesse, en zeg nu eens eerlijk, wie vindt een welgevormde griet nou niet mooi. Griet kunt u bakken, stomen, grillen

 

Seizoen

Griet is het gehele jaar verkrijgbaar, echter is dat niet aan te bevelen. De periode waarin deze vis het meest kuitschiet is in maanden maart tot juni. Griet is tijdens deze periode zeer mager, het rendement aan vlees is zeer laag. Des te meer rede om deze vis met rust te laten. Griet is optimaal in de maanden juli tot en met februari.

 

Techniek

Griet wordt bevist door gebruik van de boomkor, sumwing, pulswing, staandwant, flyshoot en twinrig methode.

 

Tip

Kwaliteit herkent u natuurlijk aan het uiterlijk, zoals de kieuwen, ogen, en de geur. Nog een tip voor u. Als u Griet in z’n geheel wilt bewaren is het raadzaam om met een stevig mes de graat bij de staart door te snijden. Het bloed loopt er uit, en zo voorkomt u dat het bloed doorslaat naar het mooie heldere vlees.

 

Alternatief

Een goed alternatief is de tarbot, tongschar of de tong.

 

Duurzaamheid status

Oranje 

Griet staat niet op de rode lijst van het IUCN. Griet het nog geen groene status omdat onderzoek nog lopende is.

 In het seizoen van jun - feb

Foto's

Griet
Griet
Griet
Griet
Griet

Tweede keus

Deze vissoort is deze maand
NIET
in het seizoen van jun - feb