Factsheet

Rode Mul

Categorie:
Zeevis
Latijnse naam:
Mullus barbatus barbatus
Engelse naam:
Red Mullet
Nederlandse naam:
Gestreepte mul
Franse naam:
Rouget

Soort .

Rouget is de Franstalige benaming voor Rode Mul, deze wordt ook wel Konings Poon genoemd. Dit laatste is echter wel wat vreemd want de poon is geen directe familie van de rode mul. Wel is er een lichte overeenkomst qua vorm en zijn beide vissen bodembewoners.

De Rode Mul  is oranje van kleur en heeft gele strepen op haar zijvlak die zich van kop tot staart uitstrekt. Kenmerkend zijn de twee baarddraden die zich bevinden onder aan de kop waarmee deze voedsel kan opsporen. Deze vis kan een lengte van 30 cm behalen met een gewicht van 1kg, en leeft tot op een diepte van 300 m. De Rode Mul is een zeer geliefde vis die hoofdzakelijk in de zuidelijke delen Europese wateren voorkomt maar in de warmere periodes ook in onze wateren voorkomt. De Rode Mul komt voor in de wateren van Denemarken tot aan Marokko tot aan de Canarische eilanden en in de Middellandse-zee. De periode waarin de Gestreepte Mul voorkomt in de noordelijke wateren is slechts kort te noemen.

 

Gastronomie

De Rode Mul is niet alleen fraai om te zien, deze vis maakt uw culinaire hoogstandje compleet. De smaak van verse Mul is fantastisch. De Rode Mul heeft een smakelijk vetje in zich. Is deze droog dan is deze afkomstig uit de verkeerde periode of het is niet de juiste soort. Verse Rode Mul kan veel geld kosten. Het voordeligst bent u uit in het najaar. Rode Mul kunt u bakken. Stomen en grillen.

 

Seizoen

Het seizoen waarin deze vis hoofdzakelijk haar eitjes afzet is in de maanden mei tot juni. In de winterperiode is deze vis zeer lastig te verkrijgen meestal treft men dan exemplaren aan die uit de zuidelijke delen van Europa afkomstig zijn. De beste periode is van af de maand juni tot en met december

 

Techniek

De Rode Mul wordt in de zuidelijke regio ook met de lijn bevist. Commerciële vangsten vinden hoofdzakelijk plaats doormiddel het gebruik van de Flyshoot methode.

 

Tip

De Rode Mul is sterk aan derving onderhevig. Verwijder ten alle tijden indien u deze vis wat langer wilt bewaren. Leg deze vis nooit langdurig op ijs. De kleur verdwijnt en de vis wordt snel slap.

 

Alternatief                         

Indien u geen verse Rode Mul kunt bemachtigen verkies dan de Goatfish of de Rouget Dakar               

 

Duurzaamheid status

Groen 

De Rode Mul staat niet op de Rode lijst van het IUCN.

 

 

 

 In het seizoen van jun - dec

Foto's

Rode Mul
Rode Mul
Rode Mul
Rode Mul

'Onbezorgd 100% Duurzaam'
assortiment

Deze vissoort is deze maand
NIET
in het seizoen van jun - dec
Klik hier voor de recepten met Rode Mul.