Factsheet

Tonijn Yellowfin (Central Pacific)

Categorie:
Zeevis
Latijnse naam:
Thunnus Albacares
Engelse naam:
Yellowfin tuna

Soort

Yellowfin tonijn is een makreelachtige waaronder ook alle tonijnachtige behoren. Tonijn is een warmbloedige vis en bezit rood gekleurd visvlees.

Yellowfin tonijn bezit een kobaltblauwe tot zwarte rugzijde met een kenmerkende lange gele buik en rugvin. Yellowfin tonijn kan een lengte van 230 cm bereiken met een gewicht van 180 kilo. De Yellowfin tonijn zwemt tot op een diepte van 250 meter, bezit veel power en kan een snelheid van 80 km per uur behalen. Opvallend is dat de tonijn geen zwemblaas bezit en, indien deze even zou pauzeren, zou zinken als een baksteen. Vandaar dat de tonijn continu in beweging is. Yellowfin tonijn is een zeer snel groeiende vis en kan een leeftijd van 9 jaar behalen. Hoogwaardige tonijn treft men aan in Panama, Mexico tot aan Californië en Hawaï.

 

Gastronomie

De Tonijn uit de Central Pacific wordt hoofdzakelijk ingeblikt. Dat is merkwaardig want mooie tonijn is veel geld waard. Uiteraard kan ingeblikte tonijn en een traktatie zijn, maar er gaat niets boven verse filet. Indien u verse filet uit de Central Pacific wilt, dan kunt u deze het best uit de wateren rond Hawaï verkiezen, daar is mooie kwaliteit te vinden. Tonijn kunt u bakken, grillen, roken en rauw consumeren

 

Seizoen

Het is raadzaam om Yellowfin tonijn te consumeren die afkomstig is uit de koudere periode, beter gezegd de winterperiode. In het voorjaar en de zomer periode is deze tonijn op haar slechtst en schiet de vis kuit. U kunt deze vis het best consumeren in de periode van september tot en met maart. Probleem is dat verse tonijn uit deze regio nauwelijks verkrijgbaar is in Europa.

 

Techniek

De techniek die men hoofdzakelijk toepast is het vissen door gebruik van pole & line en de long-line methode. Purse-seine methode hanteert men ook maar deze methode is minder duurzaam en de kans op beschadiging en gestreste tonijn is groot.

 

Tip

Bezit de tonijn grote witte harde vlekken in de filet? Dan is de vis verkregen uit de verkeerde periode. De vis was zwanger. Helaas worden de grootste vangsten gedaan als de vis zwanger is, werk hier niet aan mee. Feit is dat men niet kan zien hoe de kwaliteit van de tonijn is als deze is ingeblikt. Vaak is de kwaliteit discutabel, de toegevoegde olie maakt alles zacht en geeft de smaak.

 

Alternatief

Indien u geen verse Yelowfin Tonijn uit deze regio kunt bemachtigen verkies dan voor Tonijn uit de wateren van de Indo-Pasifische oeceaan.

 

Duurzaamheid status

Oranje 

Yellowfin Tonijn uit de oost-central Pacifische oceaan is onder het MSC label verkrijgbaar. Let op: dit betreft meestal een conserven product! De conserven is groen, maar de verse filet heeft nog geen groene status en dat is merkwaardig.

 

 In het seizoen van sep - mrt

Hele jaar

Foto's

Tonijn Yellowfin (Central Pacific)
Tonijn Yellowfin (Central Pacific)
Tonijn Yellowfin (Central Pacific)
Tonijn Yellowfin (Central Pacific)
Tonijn Yellowfin (Central Pacific)

Tweede keus

Deze vissoort is deze maand
NIET
in het seizoen van sep - mrt