Factsheet

Zeebaars (Noordzee lijn gevangen)

Categorie:
Zeevis
Latijnse naam:
Dicentrarchus labrax
Engelse naam:
Sea Bass

Soort

Zeebaars is de moeder der baars-achtigen en stamt af van een grote familie die meerdere soortgenoten kent. De wilde zeebaars die we hier behandelen is de Europese variant. Men treft dit exemplaar aan in de wateren van de Oost Atlantische oceaan van Senegal tot aan Noorwegen en in de Middellandse Zee.

Zeebaars komt ook voor in onze wateren, hoofdzakelijk in de warmere periode van het jaar. Zeebaars kan een lengte van 100 cm behalen met een gewicht van 12 kilo, en zwemt tot op een diepte van 100 meter. Wilde zeebaars behoort tot de exclusieve vissoorten, echter wordt hedendaags haar exclusiviteit ondermijnd door de gekweekte exemplaren. Zie ook zeebaars kweek. Wilde zeebaars is een traktatie. Hoogwaardige kwaliteit Zeebaars wordt met de lijn gevangen. 

 

Gastronomie

Zeebaars is een luxe baars-achtige en behoort tot de exclusieve vissoorten. Wilde zeebaars staat hoog aangeschreven in de culinaire wereld maar hoogwaardige kwaliteit is niet het gehele jaar leverbaar. Qua smaak en uiterlijk is de wilde zeebaars in warmere periode het beste. Wilde zeebaars kan men bakken, stomen en grillen. Rauw consumeren kan alleen wanneer deze zeer vers te noemen is.

Voor meer inspiratie verwijzen wij u door naar www.gastronomixs.com.

 

Seizoen

In de wintermaanden is de zeebaars slap en mager en bezitten de vrouwelijke exemplaren dikke buiken vol met kuit. De periode waarin de zeebaars kuit schiet is afhankelijk waar deze voorkomt. U kunt deze vis het best consumeren in de maand mei tot en met december.

 

Techniek

Wilde zeebaars kan worden bevist door het gebruik van de Pole & line en staand-want methode. Lijn gevangen exemplaren zijn vaak voorzien van een label dat aangeeft dat deze gevangen is met de lijn. De verkregen kwaliteit is uitmuntend te noemen. Grotere vangsten geschieden door gebruik te maken van de flyshoot methode.

 

Tip

Indien u de zeebaars langer wilt bewaren, leg dan de zeebaars op haar rugzijde. Dit voorkomt dat door het gewicht de ingewanden beschadigd worden.

 

Alternatief

Indien u geen wilde zeebaars kunt bemachtigen dan is de gekweekte variant een optie.

 

Duurzaamheid status

Groen

Lijn gevangen Wilde zeebaars is verkrijgbaar onder het MSC label.

 

 

 In het seizoen van mei - dec

Foto's

Zeebaars (Noordzee lijn gevangen)
Zeebaars (Noordzee lijn gevangen)

'Onbezorgd 100% Duurzaam'
assortiment

Deze vissoort is deze maand
NIET
in het seizoen van mei - dec
Klik hier voor de recepten met Zeebaars (Noordzee lijn gevangen).