Go to Top

Topper van de maand: Oosterschelde Kreeft

De Oosterschelde kreeft

De Oosterschelde kreeft is een delicatesse en zal zeker in menig restaurant op het menu staan als het hoogseizoen is aangebroken. De Oosterschelde kreeft is slanker en verschilt sterk van kleur en smaak van haar Amerikaanse en Canadese soortgenoten. De Oosterschelde kreeft is overwegend donker blauw/zwart gekleurd met kenmerkende geelachtige vlekken die zich vooral op de kop bevinden. De Oosterschelde Kreeft is van oorsprong hetzelfde exemplaar als de Europese kreeft. Toch zijn er grote verschillen. Doordat deze kreeft voorkomt in wateren met een lager zoutgehalte heeft deze genetisch een afwijkend DNA. Tevens verschilt haar uiterlijk sterk met haar Europese opponent. De Oosterschelde kreeft is beduidend zwarter gekleurd, om dit te kunnen waarnemen kunt u beter beide naast elkaar leggen. Er zijn gelukkig vissers die de vrouwelijke exemplaren terug zetten als de staart van de kreeft voorzien is van kuit. Dit is een zeer goed streven, want het gaat natuurlijk om de toekomst veilig te kunnen stellen.

Seizoen

Haar benaming verloochend haar afkomst en is sterk seizoen gebonden. Het hoogseizoen waarin de Oosterschelde Kreeft gevangen mag worden is vanaf de laatste donderdag van maart tot aan 15 juli en moet een minimale lengte van 25 cm bezitten. Na deze periode is het seizoen gesloten en mag deze niet meer worden bevist.