Go to Top

Duurzame Bluefin Tonijn

Eerste gekweekte duurzame Bluefin Tonijn!

Versvishandel Jan van Asheeft een internationale primeur!!

Versvishandel Jan van As heeft de internationale primeur om als eerste een vanaf het eitje gekweekte blauwvintonijn aan de wereld te presenteren in het Aziatische restaurant IZAKAYA in Amsterdam op dinsdag 9 december 2014.

De populaire blauwvintonijn wordt steeds minder gezien in de oceanen, een dramatisch gevolg van overbevissing. Om de blauwvintonijn voor uitsterven te behoeden zijn er wereldwijd vele pogingen gedaan om de tonijn vanaf het eitje te kweken. Na jaren lang kostbaar onderzoek door meerdere Europese onderzoekscentra is er nu eindelijk een doorbraak voor in de geschiedenis boeken: de allereerste blauwvintonijn gekweekt vanaf het eitje. Vandaag (maandag 8 december 2014) zal het eerste exemplaar voet (vin) zetten op Nederlandse bodem en door Versvishandel Jan van As in ontvangst worden genomen.

Waarom is dit een unieke, internationale doorbraak?

De blauwvintonijn – de grootste en meest smaakvolle tonijn soort-is bijna uitgestorven en daarom streng gereguleerd (de wereldwijde sushi consumptie speelt hierin een grote rol). Niemand anders ter wereld was er tot nu toe in geslaagd om de blauwvintonijn te kweken vanaf het eitje. Deze doorbraak zorgt ervoor dat de natuurlijke populatie van de tonijn weer zal groeien en voorkomt uitsterven. Gekweekte blauwvintonijn is daarnaast het langverwachte commercile en duurzame antwoord op de grote, wereldwijde vraag naar tonijn.

Wie is verantwoordelijk voor de doorbraak?

De doorbraak is te danken aan deRicardo Fuentes Groupen de verschillende laboratoria in Europa. Het bedrijf Fortuna Mare, dat onderdeel is van Ricardo Fuentes, is er in geslaagd om de blauwvintonijn te kweken vanaf het eitje. Ricardo Fuentes heeft Versvishandel Jan van As uitverkoren om als eerste de gekweekte blauwvintonijn in ontvangst te nemen.