Go to Top

Verantwoord eten is in

Verantwoord eten is in

Er zijn steeds meer flexitarirs: meer dan driekwart van de Nederlanders eet minstens n dag in de week geen vlees bij de warme maaltijd. 42 Procent eet minstens drie keer in de week geen vlees. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport van het LEI, een van de onderzoeksinstituten van Wageningen Universiteit.

Moestuin

Gezonde voeding zit in de lift: het aantal biologische winkels en markten met regionale producten zijn populair en steeds meer mensen leggen een eigen moestuin aan.

 

Onderzoeker Hans Dagevos: “We zagen in 2009 dat het aantal vleesverminderaars of flexitarirs 70 procent was. We zien nu een toename naar 77 procent. De belangrijkste redenen zijn gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid.”

 

Hip

Ondanks de toename in het aantal mensen dat minder vaak vlees eet, is de hoeveelheid vlees die mensen eten al vijftien jaar constant. “Sinds de jaren ’90 is dat een gemiddelde van 43 kilo per persoon per jaar”, zegt Dagevos.

 

Hoewel veel mensen eigenlijk ‘vleesminderaar’ of ‘flexitarir’ zijn, noemen mensen zichzelf meestal niet zo. Beide benamingen roepen bij weinigen herkenning of positieve associaties op. Vleesminderen staat bijvoorbeeld niet als ‘hip’ te boek, gezond en verantwoord eten wel.

 

‘Veggieburger’

Ook het imago van vleesvervangers is niet goed. De producten zijn een weinig aantrekkelijk alternatief als vervanging van vlees. Meer mensen geven aan liever vlees door niets te vervangen dan door een ‘veggieburger’ of een ander vleesvervangend product. Leeshierhet volledige onderzoek.

 

Algencupcakes

Nieuwsuur gaat op onderzoek uit bij veganist Lisette Kreischer, zij schreef drie kookboeken en maakt bij voorbeeld algencupcakes. Bij culinair-journalist Alma Huisken en fotografe Doortje Stellwagen, die beiden de Randstad achter zich lieten en een biologische moestuin zijn begonnen in Groningen. En bij Jaap Korteweg, de bedenker van De Vegetarische Slager, waar geen gram vlees te vinden is.

 

Bron:Nieuwsuur5 april 2012