Go to Top

Vis in het seizoen

Vis in het seizoen

Als ik Versvishandel Jan van As binnen kom op het Food Center in Amsterdam, zit vergaderruimte Kreeft al vol – dus gaan Jakob Doorn en ik in vergaderruimte Schol zitten. De visspecialist heeft tijd voor me vrij gemaakt om mijn visie op de onderwaterwereld minder troebel te maken – want de Nederlandse consument is mijzelf incluis onwetend wat vis betreft en eet nog veel te weinig soorten. Versvishandel Jan van As is vooruitstrevend en informatief op het gebied van vis. Terwijl ik Jakob de schubben van het lijf vraag, wordt het me langzaam duidelijk. Vissen doe je met de juiste vangmethodes, selectief, met oog voor de natuur n heel belangrijk in het juiste seizoen.

Goede vangsttechniek

Er zijn verschillende technieken waarmee je vis uit de zee kunt halen. Vroeger werd er veel gevangen met grote netten aan de zijkant van het schip. Dat zorgde voor veel bodemberoering, vertelt Jakob. Steeds meer vissers vervangen gelukkig hun werktuigen. Versvishandel Jan van As koopt alleen vis die gevangen is met de handlijn of met modernere technieken zoals de pulswing, de flyshoot of de twinrig. Dat zijn vistechnieken die niet of minder belastend zijn voor het milieu, legt Jakob uit. Het kost ook minder brandstof. Bijkomend voordeel is dat de vis er minder gestrest en minder beschadigt van raakt. Het is goed om een goede vangsttechniek te hanteren, maar het probleem volgens Jakob is dat duurzame vislogos zich voornamelijk hierop toespitsen, en niet op het seizoen.

Stichting Vis&Seizoen

Veel vissen die in Nederland in de supermarkt liggen, worden het hele jaar door bevist. Maar als je oog hebt voor de natuur, dan zie je dat vis in bepaalde perioden vet is en lekker. En dat in bepaalde perioden de vis heel erg mager is, of zwanger, vertelt Jakob. Door alleen vis uit het seizoen te verkopen, brengen de vishandel volgens Jakob logischerwijs een hogere kwaliteit op de markt en hoeft hij daardoor minder vaak vis weg te gooien. Om het zicht van de consument in de onderwaterwereld wat minder troebel te maken, heeft de vishandel seizoensvis op de kalender gezet. Op de Nederlandse website van vis&seizoen en het internationaal fish&season kun je nu gemakkelijk zien welke vis uit welke regio er in het seizoen is. Zodat je bij de visboer niet achter het net vist.

Vis&Innovatie

Jan van As is daarnaast druk bezig met innovatie. Van het visafval maakt de vishandel zalmburgers, loempias, soepen en sauzen. Het belangrijkste om te blijven innoveren, is echter samenwerking. Ik zie het als voetbal. Je hebt een spits, de chef-kok die scoort bij de klanten. Ik ben de rechtsbuiten. Ik moet de goede pass, de juiste voorzet geven. De juiste producten aanleveren zodat de chef-kok kan scoren. Samen zijn we een winnend team, aldus Jakob.

Laura de Grave

  • Vindt het super tof dat Jan van As de vis wilde sponsoren voor de eerste Meet & Taste
  • Kijkt voortaan op de vis&seizoen kalender voordat ze vis koopt
  • Gaat voortaan vaker verschillende soorten vis kopen
  • Koopt deze bij duurzame supermarktketen Marqt, want daar is de vis van Jan van As voor de consument verkrijgbaar