Go to Top

Vishandel Jan van As bezoekt IJsland

Verslag bezoek IJsland door Versvishandel Jan van As

Bezoek aan IJslandse zalmkwekerij

Afgelopen week is onze afdeling inkoop naar het prachtige IJsland geweest, om een bezoek te brengen aan een IJslandse zalm kwekerij.

Door middel van een uitgebreide rondleiding hebben zij ons hun bedrijf laten zien en hoe bijzonder hun product is. Wat zij zeggen is We are a basic company with a basis product and we are not going to change our policy.

Het bedrijf heeft in drie verschillende fjorden kooien geplaatst. De eerste kooi is voor de jonge zalm (deze wordt uitgezet als deze een minimum van 300 gram heeft). De tweede kooi is voor de harvesting en de derde kooi is altijd minimaal 6 maanden in rust.

Door deze kweekwijze, waarop een fjord minimaal 6 maanden in rust is, wordt het risico op enige vorm van ziekte bijna uitgesloten en het gebruik van enige vorm van additieven of antibiotica is ten strengste verboden.

Zij kweken de IJslandse zalm volgens de Wholefoods standards .De dichtheid in de kooien van de aanwezige zalm is laag zodat deze voldoende bewegingsvrijheid hebben.

De zalm wordt via een pomp in een harvest boot gepompt en komt terecht in een bassin waar in zeewater wordt gepompt, zodat de zalm tegen de stroom in moet zwemmen om de natuur zoveel mogelijk na te bootsen. De zalm moet tegen de stroom in zwemmen en mede door dit wordt de kans op stress verkleind.

Dit mag voor de zalm helaas niet baten want hij wordt via de tegenstroom naar zijn eindbestemming gebracht, hier wordt hij om het leven gebracht.De zalm wordt in de fabriek met de hand gestript en vervolgens schoon geborsteld en via een weegstation op de juiste maat gewogen.

Deze IJslandse zalm is al goed gekeurd voor Vis&Seizoen.

Voor meer informatie kan je ook kijken op de websitewww.arcticsalmon.is