Go to Top

Volg de presentatie van Michelin 2016 in het De La Mar Theater

Presentatie Michelin Rode Gids 2016

In Amsterdam, in het De La Mar Theater, presenteert Michelin vandaag, maandag 7 december, de rode gids voor 2016. De formaliteiten vinden plaats van 10.00 tot 14.00 uur. Wie krijgen een eerste ster en wie krijgen er een ster bij?

Wij wensen alle restaurants en chefs heel veel succes vandaag!

Liveblog Misset Horeca

Volg hetliveblog vanMisset Horeca. Zijdoen verslag van de gidspresentatie en de aanloop er naar toe. Hoe ziet de sterrenregen er uit voor 2016?

Hieronder een update tot 11:00 uur:

10.57De zaal is geopend.Voelbare spanning in de zaal volgens Eelco van Weiringen.

10.53Edwin Kats van Noble uit Den Bosch is ook bij de gidspresentatie van Michelin vandaag. Hij is sterkandidaat.

10.40Michel van der Kroft en Robert-Jan Nijland van t Nonnetje**(eind 2014 een tweede ster) in Harderwijk zijn ontvangen bij de gidspresentatie. Net alsChris Naylor van Vermeer*, Cees Helder, destijds met Parkheuvel de eerste driesterrenchef van Nederland, Margo Reuten van Da Vinci** in Maasbracht,Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve**in Waalre en Edwin Vinke van De Kromme Watergang** in Hoofdplaat. Ook Joop Braakhekke van Le Garage (Bib) is bij het De La Mar-theater. Jilt Cazemier van De Vlindertuin* in Zuidlaren heeft zich ook gemeld.

10.33Michelin ontvangt vandaag 700 gasten, waarvan 100 vips en 150 journalisten. Overige gasten zijn hoteliers en restaurateurs. Wie zijn er?

10.21Carsten Klint van Central Parkuit Voorburg is op locatie gespot door onze redactie. Net als Bobby Rust, chef van Bridge*, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu**, Dennis Kuipers van Vinkeles* in Hotel The Dylan, Sydney Schutte van Librijes Zusje** in het Waldorf Astoria in Amsterdam.Librijes Zusje kreeg op haar nieuwe locatie vorig jaar direct twee sterren van Michelin.Uit Zeeland,Breskens, zijn de ondernemers van Spetters* binnen.Chef Laurent Smallegange en sommelier Wouter Denessen. Schilo van Coevorden van Taiko in het Conservatorium Hotel heeft zich ook gemeld.

10.11Jan de Wit van Le Restaurant* een thuiswedstrijd voor hem heeft zich ook gemeld. Net als Luc Kusters van Bolenius en sommelier Johan Kragtwijk van Karel V. Soenil Bahadoer van De Lindehof is er ook bij.Hij kreeg eind 2014 zijn tweede ster.Bolenius en Karel V zijn (nog) niet in bezit van een ster.Karel V raakte hem kwijt eind 2013.

9.57Media zijn er genoeg in Amsterdam Maar welke chefs hebben zich al gemeld bij het De La Mar Theater? Ontvangst vanaf 10 uur, presentatie begint om 11 uur.Jonnie en Therese Boer van De Librije*** zijn gespot. Evenals Erik van Loo van Parkheuvel**, Mario Ridder van Joelia en ook Bibendum is er in levende lijve aanwezig. Tonny Berendtsen van De Kromme Dissel* uit Heelsum is ook in Amsterdam. Behoudt hij zijn ster dan is hij met 45-jaar recordhouder voor Nederland.

9.22Mario Ridder op BNR Radio. Samen met de verslaggever bakt hij een spiegelei in Rotterdam. Ridder zegt: Ik sta redelijk ontspannen, omdat ik niets te verliezen heb. Het kan alleen positief uitpakken. Een ster zou hier zorgen voor extra klandizie. En voor mijn brigade zou ik het een enorme waardering vinden voor het harde werken.

8.34Op Twitter en op Facebook wordt verder gespeculeerd. We wachten de feiten af. De presentatie in Amsterdam start om 10 uur. Twee collegas van Misset Horeca zijn aanwezig, Demian van der Reijden en Hans van de Meeberg,@demianvdreijdenen@hvdmeeberg.

7.13Aandachtspunten voor vandaag?

Joelia Mario Ridder Rotterdam.Michelin nam Joelia in de gids voor 2015 niet op.Het restaurant opende pas begin 2015 in het Hilton in Rotterdam. De Zwettheul in Schipluiden verloor haar twee sterren.Hier ging chef Joris Peters verder vanaf 8 januari onder de naam Aan de Zweth.

Merlet, Schoorl: Hier nam afgelopen zomerJonathan Zandbergenhet keukenstokje over van Frank van Enter.Van Enter gaat voor zichzelf beginnen in Warmenhuizen.

Bridges, Amsterdam: Hier nameind september 2014 chef Joris Bijdendijk afscheid. Hij werd opgevolgd door Bobby Rust. Bijdendijk vertrok naar het nieuwe Rijks Restaurant in Amsterdam. Weet Rust de ster te behouden? Dat was wel het geval in de gids voor 2015. En krijgt Bijdendijk in Amsterdam een ster?

Seinpost van chef Gert-Jan Cieremans in Scheveningenwijzigt haar koers per 30 november 2015. Michelin kreeg hierover een brief maar kon voor de gids 2016 nog niet eten bij Cottentree Mer, zoals Seinpost nu heet. Seinpost is sinds 2005 in bezit van een Michelinster.

Bib weg een ster?

In theorie maken de restaurants die hun Bibeerder dit jaar kwijtraakteneen kans op een ster. Dit zijn dit jaar:Zout & Citroen in Oosterhout van chef Bram Helleman. RestaurantJerome in Valkenburg van Jeroen Trimbosent Gesprek in Wageningen van chefGerwin Diekes.

Geruchten/speculaties

Kanshebbers op hun eerste ster. Deze namen worden genoemd door kenners/bloggers of gewoon in de wandelgangen.Zarzo in Eindhoven vanAdrian Zarzo Habraken, een chef die ervaring opdeed in de keuken van Jonnie Boer en werkte bij Francois Geurds, toen nog als sommelier in de zwarte brigade. Al sinds 2013 zijn eigen zaak in Eindhoven.

Een ster naar Utrecht? KrijgtKarel V haar eind 2013 verloren ster terug? Of krijgt Podium onder de Dom van deGaultMillau Belofte van het Jaar Leon Mazairaceen eerste ster?

Voormalig sterchefEdwin Kats, nu patron-cuisinier van Noble in Den Boschwordt tevens genoemd als ster-kandidaat.

Eelco van Wieringen tipte in de print-uitgaven van Misset Horeca De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Astrid Schreuders noemt O&O in St. Willebrord.

7.03Als De Kromme Dissel uit Heelsum vandaag haar ster behoudt, is dit restaurant dat toebehoort tot het Bilderberg hotel Klein Zwitserland al 45 jaar op rij in het bezit van een ster. Een Nederlands record. Voor chef Tonny Berentsen sinds 1991 werkzaam voor De Kromme Dissel blijft de dag van de Michelinpresentatie het spannendste moment van het jaar.

06.49Nederland telt nu nog 79 restaurants met een Michelinster, 19 restaurants met twee sterren en twee restaurants met drie sterren, De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Samen 101 restaurants.

06.30Michelin presenteert de rode gids voor Nederland dit jaar in Amsterdam.Na enkele jaren Maastricht, verhuist de sterrenshow naar de hoofdstad. De presentatie is in het De La Mar theater. Michael Ellis is volgens het programma aanwezig bij de presentatie.

Hoofdinspecteur Werner Loens zei zaterdag 5 december voorafgaand aan de presentatie dat het weer iets beter gaat met de Nederlandse toprestaurants. Het begint te swingen in de Nederlandse restaurants. Het publiek bestaat op dit moment grotendeels uit zakenlieden die komen lunchen, aldus Loensop nu.nl.

Het positieve van de crisistijd is volgens Loens dat chefs weer zijn gaan nadenken over hun manier van weken. Dat heeft er toe geleid dat er minder handelingen op het bord plaatsvinden. Het gaat volgens Loens minder om de pracht van het bord, maar nu nog meer om de kwaliteit van het gerecht.

Bron:Misset Horeca