Go to Top

De Skrei is weer in het seizoen!

Skrei

De skrei is weer in het seizoen!
De skrei is eens per jaar voor een korte periode verkrijgbaar en dat is nu.
Tijdens de paartijd van januari tot maart begeeft de Skrei zich naar zeer specifieke zones om er kuit te schieten. De Skrei zwemt in deze periode vanuit de Barentszzee naar de Lofoten. Dit fenomeen herhaalt zich al eeuwen lang en miljoenen Skreis keren vanuit de Barentszee naar hun geboortewateren terug. Skrei betekent ook zwerver, wat zeer toepasselijk is.

Opmerkelijk is dat juist in deze periode de vis boven water wordt gehaald! Is dat niet schadelijk? Nee, want de vis is meestal verkrijgbaar vanaf het einde van de maand januari tot aan het einde van de maand maart. Dit is echter geen vast gegeven. Noorse experts bekijken eerst de bestanden en hoe de trek van de vis verloopt. Vandaar dat het seizoen weleens kan verschillen. Aan het einde van het paaiseizoen trekt deze weer terug naar de Barentszzee.

De verfijndheid van zijn merkwaardig witte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent, zowel eenvoudige met een beetje boter en een gewone saus, als in gecompliceerdere gerechten.

Meer weten over de Skrei? Bekijk hier alle info over dit mooie product.