Go to Top

Hoe staat het ervoor met de blauwvintonijn?

Bluefin

Hoe staat het ervoor met de blauwvintonijn?
De blauwvintonijn uit Spanje staat in de groene kolom van de VISwijzer. Vis&Seizoen heeft deze nog niet aan het assortiment toegevoegd. Lees onderstaand waarom.

Beheer van de blauwvintonijn

Het beheer van de blauwvintonijn in de Europese wateren ligt bij de ICCAT. In 2006 geldt er een herstelplan, waarvan de effectiviteit zichtbaar wordt. Door betere registratie en beheer is de blauwvintonijn in populatie toegenomen. Er vindt op dit moment geen overbevissing plaats en er wordt gebruik gemaakt van een duurzame vangsttechniek, namelijk de tuna trap. Met deze methode is er weinig tot geen bijvangst.

Seizoen

De kuitschietperiode voor de blauwvintonijn is in de zomermaanden. Gek genoeg wordt deze het meest verhandeld in de maanden mei tot en met juli. Koop geen blauwvin in de zomerperiode, de vis is dan mager en is zich aan het voortplanten. Na deze periode voedt de tonijn zich ten overvloede en trekt naar de koudere en diepere zee en wordt deze tonijn niet meer gevangen in de Middellandse zee.

Doordat deze blauwvintonijn momenteel in de voortplantingsperiode wordt gevangen, voegen wij deze nog niet toe aan het assortiment. Het gaat dus wel goed met de bestanden en de vangsttechniek is juist. Wanneer er veranderingen plaatsvinden zullen wij jullie op de hoogte houden.

Alternatief

Wil je toch graag tonijn eten? Kies dan voor de duurzame albacore, skipjack of yellowfin tonijn.

 

Bij vragen kan je mailen naar info@visenseizoen.nl