Go to Top

Zeeuwse hangcultuurmosselen weer in het seizoen!

Hangcultuur mosselen van start

Het seizoen van de Zeeuwse hangcultuur mosselen is weer begonnen!

De naam hangcultuur zegt het al: deze hangen in het water. Nadat mosselzaad is opgevangen wordt dit mosselzaad bevestigt aan rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok. De reden hiervan is om de mosselen de eerste weken te laten hechtten aan het touw. De sok lost na een paar weken vanzelf op en de mosselen kunnen zo groeien aan verticale touwen tot 8 meter diepte.

Nederland gebruikt ook de hangcultuur methode om mosselen te kweken. Dit gebeurt niet alleen voor het kweken van mosselen maar ook voor het kweken van oesters. De hangcultuur mossel verschilt ten opzichte van de bodemcultuur mossel. De schaal van de hangcultuur mossel is namelijk dunner. Het voordeel van deze kweek methode is dat de mossel sneller groeit. Daarnaast hangt deze mossel vrij in het water en komt niet in contact met de zeebodem. Dit heeft als voordeel dat de mossel zand en krabbetjes vrij is. De mossel groeit op in een natuurlijke omgeving met veel voedsel zoals plankton.

Het seizoen van de hangcultuur mossel loopt van mei tot en met augustus.

Uniek

De Zeeuwse hangcultuur is uniek. Ze groeien op dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen eerder marktwaardig zijn dan de Zeeuwse mosselen van de bodem. Het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor een unieke smaak. Mosselliefhebbers in Nederland en België weten dit prachtige puur Zeeuwse product inmiddels op waarde te schatten.

Mosselen kunnen gegeten worden als het visgehalte minimaal 35 procent is.