Go to Top

Hollandse Nieuwe vanaf 12 juni weer verkrijgbaar!

Vanaf 12 juni is de Hollandse Nieuwe weer volop verkrijgbaar.

De haring is een zilverkleurig visje en heeft een donker blauw/groene rugzijde. Vandaar de benaming “Groene Haring” die in vroegere tijden veel werd geconsumeerd. Het dient te worden ingelegd of ingevroren om eventuele haringworm die aanwezig kan zijn, te doden.

Seizoen en duurzaamheid

Haring wordt het gehele jaar gevangen. Het seizoen waarin het haar eitjes afzet is afhankelijk van waar deze zich bevindt. Dat doen ze met name in het najaar, van augustus tot en met november. De haring is duurzaam want de populatie is goed en hij is MSC gecertificeerd. Als u geen ‘verse’ of diepvries kunt krijgen, maakt dit de zoektocht naar een alternatief lastig. Gaat u bakken of grillen dan is wellicht de sardine een optie.

Vangstgebied (FAO 27) en vangsttechniek

De haring komt voor in de wateren van de Noord Atlantische-oceaan van Alaska, Canada tot aan Noorwegen en bij ons in de Noordzee. In de Noordzee komen 3 haringrassen voor, zoals de Westse of Scotlandse, in het zuiden de Kanaalharing en in het centrale deel van de Noordzee de Doggersbankharing. Deze wordt gevangen door gebruik van de Pelagische Trawltechniek, sleepnetten en ringszegen.

Gastronomie / Recept

Haring is een veelzijdig visje en is ook bekend als Nieuwe Haring of Hollandse Nieuwe. Er zijn echter meer varianten zoals rolmops, bakbokking, harde bokking, spekbokking, zure haring, haringsalade, panharing in zuur, brado en zelfs de eitjes worden gebruikt.