Go to Top

Adopteer een vis

Vis&Seizoen en Versvishandel Jan van As steunen onderzoek palingkweek

Adopteer een vis

Adopteer een vis

Als Vis&Seizoen partner draagt u ook financieel bij aan het verduurzamen van het vis aanbod in de horeca. Om uw bijdrage nog concreter te maken adopteert Vis&Seizoen samen met haar partners een vis! De komende twee jaar adopteren wij de Glasaal Volendam!

Glasaal Volendam

Vis&seizoen is in contact gekomen met Volendam Glasaal. Glasaal Volendam doet onderzoek naar het zelf kweken van palinglarven. Door glasaal uit zelf gekweekte palinglarven te produceren kan Glasaal Volendam in de toekomst de paling kunstmatig kweken en verhandelen. Op deze manier is de palingsector niet meer afhankelijk van de wilde palingpopulatie, kan de paling in zijn natuurlijke omgeving voortbestaan en kan de wereldbevolking paling blijven eten.

“De paling is veel meer dan een bijzonder natuurproduct dat we moeten beschermen, het is onderdeel van ons Nederlandse culturele erfgoed” aldus Eric van As.

Nieuwe toekomst voor de paling

Dat het niet goed gaat met de palingstand, dat is geen geheim. Het ware mysterie zit juist in de voortplanting van de paling zelf. In Volendam pioniert het bedrijf Glasaal Volendam met de kweek van palingen. En daarbij wordt het geheim van de paling stukje bij beetje ontleedt. “Het is ons doel in 2020 één glasaal te hebben.”

Achter de deuren van een onopvallend bedrijfspand op een industrieterrein in Volendam vindt een stille revolutie plaats. Cees Zwarthoed is hier bestuurslid bij de B.V. Volendam Glasaal. Zwarthoed legt uit hoe dat uitgerekend hier eigenlijk heel logisch is. “Volendam ís paling. De geschiedenis van ons dorp is met dit dier verweven. Generaties lang bestonden we van de palingvangst, maar de afgelopen jaren is dat steeds minder geworden. Van de tientallen palingvissers zijn er nu nog vijf over. Wij willen dat tij keren. En dat is een persoonlijke kwestie. De voorouders van alle bestuursleden deden iets in de palingvisserij en het dorp helpt dit initiatief dragen. 75% van de investeringen in Glasaal Volendam is gedaan door de mensen uit het dorp. Samen kunnen Volendammers bergen verzetten.”

Vis&Seizoen en Versvishandel Jan van As

Eric van As, commercieel manager bij Versvishandel Jan van As en nauw betrokken bij stichting Vis&Seizoen is erg enthousiast over het initiatief en de resultaten van Glasaal Volendam. Volop reden om het onderzoek te ondersteunen. “De paling is veel meer dan een bijzonder natuurproduct dat we moeten beschermen, het is onderdeel van ons Nederlandse culturele erfgoed. Daar moeten we erg zuinig op zijn. Daarom ondertekenen we niet alleen met het programma Adopteer een Vis van Vis&Seizoen een overeenkomst, we doneren ook met Jan van As een bedrag om het onderzoek mee voort te zetten. Naar de innovatie en motivatie van dit bijzondere project wordt wereldwijd met aandacht en bewondering gekeken. Daarom zijn we er trots op hier aan bij te kunnen dragen. Voor de visbranche en voor de gastronomie. Glasaal Volendam is bezig geschiedenis te schrijven en kan daarmee een ambacht redden en een mooi gastronomisch product een nieuwe toekomst bieden. Dat sluit aan op alles waar Jan van As en stichting Vis & Seizoen voor staan.”

Adopteer een vis

Project ‘Adopteer een vis’ feestelijk van start met overhandiging waardecheque

Mysterie

Glasaal Volendam heeft als belangrijkste doel de visserij in stand te houden. En dat kan alleen door de natuur een toekomst te bieden. Zwarthoed: “We werken voor onderzoeken samen met de universiteit van Kopenhagen. Daarmee zitten we als commercieel bedrijf in de wereldwijde voorhoede van het onderzoek naar de paling. Een unieke constructie van vernieuwende wetenschap die direct door ons in de bedrijfspraktijk wordt toegepast.” De paling geeft haar geheimen niet zomaar prijs. “De paling is een mysterie”, spreekt Zwarthoed bijna bewonderend over het dier. “We weten nog ontzettend veel niet. Hoe ze transformeren van zout water naar zoet water, wat de larven eten, op welke diepte ze paren… we moeten bijna alles nog uitvinden.” En daar is hulp bij nodig. “We zijn erin geslaagd om de eitjes van palingen te laten bevruchten door mannetjes en daar larven mee te kweken. Dat is al een kleine revolutie. De volgende stap is om de larven langer in leven te houden. Tot nu toe zijn onze oudste larven 28 dagen geworden. Ze hebben een jaar nodig om zich tot glasaal te ontwikkelen, dus we zijn op de goede weg, maar er zijn nog flinke stappen te zetten. Daarom is het noodzakelijk te blijven investeren in nieuwe onderzoeksmaterialen.”

“Ze hebben een jaar nodig om zich tot glasaal te ontwikkelen, dus we zijn op de goede weg, maar er zijn nog flinke stappen te zetten”

Officiële samenwerking

Versvishandel Jan van As en Stichting Vis&Seizoen tekenen 4 april een overeenkomst om Glasaal Volendam de komende twee jaar te ondersteunen. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, investeert Glasaal Volendam in nieuwe reservoirs voor de larven. Hierdoor kan het aantal experimenten worden uitgebreid en is het mogelijk veel sneller testresultaten te behalen in de ontwikkeling van de larven door te experimenteren met licht, voeding, zout, zuurstof en stroming. Zwarthoed: “Deze investering zal ons onderzoek enorm versnellen en ons helpen ons ultieme doel te verwezenlijken. De duurzame productie van glasaal in grote hoeveelheden. Dat zou zowel de natuur als onze Volendamse cultuur weer toekomst bieden.”

Over een Adopteer een vis

Adopteer een vis is een nieuw initiatief van stichting Vis & Seizoen. Met dit programma ondersteunt de stichting initiatieven die bijdragen aan een duurzame verbetering van de populatie of de verbetering van leefgebied om zo de toekomst van visserij en natuur veilig te stellen.

 Partner worden

Wil je Glasaal Volendam en dus de paling ook steunen? Word dan nu partner van Vis&Seizoen! 

Lees hier het hele interview met Glasaal Volendam