Go to Top

Oleg en de Skrei

Oleg en de Skrei

Skrei

Oleg (15 jaar) voetbalt bij de plaatselijke voetbalvereniging Fk Lofoten in Svolvaer. Hij is aan het sparen voor een paar keeperhandschoenen van Uhlsport. Oleg heeft een baantje bij een visverwerkingsbedrijf die jaarlijks de Skrei verwerkt. Bij dit bedrijf snijdt hij de kelen en lippen uit de kop van de Skrei.

Skrei seizoen

Het seizoen van de Skrei begint meestal halverwege januari en duurt traditioneel tot Pasen. Maar dit jaar begint het seizoen later dan anders. Oleg hoopt snel aan de slag te kunnen, maar de Skei laat zich niet dwingen. De start van het seizoen heeft met een aantal factoren te maken:

 • de temperatuur van het water
 • de voedselstroom
 • het seizoen is zelfs afhankelijk van de volle maan

Trektocht Skrei

De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange trektocht die de vis elk jaar maakt. Deze zwerver van de zee komt oorspronkelijk voor in het ruwe, ijskoude water in de Barentszee in het hoge noorden, zelfs voorbij de poolcirkel. Het is daar stormachtig en ijskoud, maar deze winterkabeljauw leeft er in grote getalen. Vaak beginnen de volwassen mannetjes en vrouwtjes begin januari aan de trektocht langs de ruwe kusten van Noorwegen. Ze dalen steeds verder af om uiteindelijk terecht te komen bij de Lofoten, waar ze ooit verwekt zijn.

Voeding Skrei

Tijdens deze zware trektocht veranderd hun voeding naar grote hoeveelheden krill (een verzamelnaam van garnaalachtigeongewervelden) en lodden (familie van de spiering). Deze eiwitrijke voeding hebben ze hard nodig om de tocht te maken en ook nog energie over te houden voor de voortplanting.

Visserijcontrole Skrei

Aangekomen bij de Lofoten komt er een hele keten op gang. De Lofoten Visserijcontrole Autoriteiten geeft het startzijn om uit te varen. Vanaf dat moment gaan er honderden boten het water op die zich ook aan allerlei regels moeten houden. Zo moeten zij:

 • In het bezit zijn van een vergunning
 • Niet s nachts vissen
 • Zich houden aan het vastgestelde quotum
 • Rekening houden met de vangstmethode (lijn of netten)

Bij de visverwerkingsbedrijven worden vervolgens ook weer controles uitgevoerd:

 • Het vlees moet helder wit en stevig zijn
 • Er moet een beheerste koelketen zijn tussen de 0? en 4? vanaf de visvangst
 • De vismoet optimaal verpakt zijn met ijs
 • De vismoet traceerbaar zijn via de naam van de boot, en het tijdstip van aankomst

Oleg probeert zoveel mogelijk te werken, dus met die handschoenen komt het wel goed voor het nieuwe voetbalseizoen.

Skreivangst

De Lofoten Visserijcontrole Autoriteiten geeft het startzijn om uit te varen.

Lofoten 3

Vanaf dat moment gaan er honderden boten het water op die zich ook aan allerlei regels moeten houden.

Ruud