Go to Top

Gepocheerde zalm

Gepocheerde zalm

Gepocheerde zalm

De Wereld van vis: Ierland

Ingrediënten:

  • 1 liter water 
  • 2 dl.  witte wijn, droog
  • 20 gram zout
  • 1 blad laurier
  • 1 prei
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 sjalot
  • N.B. zalmfilet

Werkwijze:

  • Snipper de sjalot en snijd het wit van de prei brunoise.
  • Stoof de sjalot op laag vuur tot deze glazig is.
  • Stoof de prei kort mee tot deze zacht is.
  • Blus af met de witte wijn.
  • Voeg het water, het laurierblad, de peperkorrels en het zout toe en breng rustig aan de kook.
  • Laat het vocht 1 uur infuseren naast het fornuis.
  • Zeef het vocht door een kaasdoek.
  • Portioneer de zalmfilet naar behoefte.
  • Breng het pocheervocht aan de kook en draai het vuur laag. Het vocht moet 90°C zijn en mag absoluut niet meer koken.
  • Leg de zalmfilets in het pocheervocht, en pocheer in enkele minuten gaar. Er moet genoeg pocheervocht aanwezig zijn om de zalm net onder te hebben staan. Minder vocht betekent dat de zalm niet geheel wordt gepocheerd, te veel vocht zal de smaak van de zalm verminderen.
  • Schep de zalm voorzichtig uit het pocheervocht en serveer direct.

Toepassingen:

  • Serveer met een Ierse botersaus en waterkers.
  • Serveer met componenten van broccoli, dille, dragon, mierikswortel, prei, spinazie, venkel, waterkers, hazelnoot, grapefruit, mosterd, crème fraîche, boerenkool of bieslook.

Wil je jezelf nog verder verdiepen in deze wereldsmaak? Ga dan naar gastronomixs.com

Gastronomixs

Gastronomixs is een ideeëngenerator voor chefs en biedt recepten aan in de vorm van bouwstenen. Hierdoor kun je snel nieuwe gerechten creëren of bestaande gerechten aanpassen. In samenwerking met Vis & Seizoen vind je honderden bereidingen van ruim 20 vissoorten op Gastronomixs. Hieronder delen we er twee met je. Klik op de afbeelding om naar het recept te gaan.