Go to Top

Kokkelsoepje met tomaat en pasta

KOKKELS

 

  • 750 gram kokkels
  • 3 dl. witte wijn
  • 1 ¼ liter water
  • 1 dl. olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespuntje chilipeper, gemalen
  • 1 blaadje laurier
  • 1 eetl. platte peterselie
  • 8 blaadjes basilicum
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • pasta naar keuze
  • zout en peper

Werkwijze

  • Zet de kokkels in een bak met koud water en haal de kokkels die drijven uit de bak. Die zijn niet goed meer.
  • Doe de kokkels in een pan met de witte wijn en voeg zout toe.
  • Breng aan de kook en kook tot alle schelpen open zijn (het vlees staat dan mooi bol).
  • Giet op een zeef en vang het kookvocht op.
  • Haal het kokkelvlees uit de schelpen.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de knoflook aan.
  • Voeg de chili, laurierbladen, peterselie en gescheurde basilicum toe.
  • Fruit enkele minuten onder voortdurend roeren maar laat niet kleuren.
  • Roer de tomatenpuree erdoor.
  • Voeg het water en het kookvocht van de schelpen toe en breng dit samen aan de kook.
  • Voeg nu naar wens de pasta en wat zout toe.
  • Kook zachtjes door tot de pasta al dente is en roer het kokkelvlees door de soep.
  • Verwijder de laurierbladen en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  • Monteer met olijfolie.

Toepassingen

  • Als maaltijdsoep met geroosterd brood met rouille.
  • Als soepje in een menu.