Go to Top

Staand want

Staand wand, minder duurzame vangstmethode

Staand wand, minder duurzame vangstmethode

Staand wand | minder duurzame vangsttechniek

De benaming Staand wand visserij is gemakkelijk te verklaren. Het is eigenlijk een muur of beter gezegd een wand van netten of een enkel net dat kan worden ingesteld in verschillende richtingen. Een Staand wand kan worden ingesteld op de bodem of het kan drijven in het wateroppervlak met behulp van drijvers met een verzwaarde onderlijn. Deze methode is eenvoudig en effectief en wordt meestal toegepast rond wrakken en obstakels waarin de vis zich verstoppen. De Staand wand methode wordt ook op zee gebruikt voor het vangen van tonijn, snappers en zwaardvis-achtige soorten. Staand wand visserijj wordt als niet duurzaam beschouwd. Staand wand visserij kan worden onderverdeeld in twee groepen.

Kieuwnet methode gebruikt een grofmazig net waarin de kop van de vis blijft steken zodat het niet kan ontsnappen. Deze werkwijze is bijzonder selectief. Vissen die te groot zijn zullen niet vast komen te zitten in het net, terwijl zeer kleine vissen er doorheen zwemmen.

Warnet methode is zeer effectief. Een Warnet is zeer fijnmazig en wordt vaak over het kieuwnet gehangen. Het spreekt vanzelf dat zowel grote als kleine vissen hierin verstrikt raken