Go to Top

Zeetong op Oostendse wijze

Een Vlaams streekgerecht, ook wel Sole à l’Ostendaise genoemd. Oorspronkelijk wordt ‘Sole à l’Ostendaise’ met oesters bereid in plaats van mosselen. Maar in de loop der jaren werden de duurdere oesters vervangen door mosselen.

Ingrediënten

  • 5 dl. vis fumet
  • 2 eetlepels roux
  • 1 eidooier
  • 2 dl. room
  • 200 gram mosselen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 zeetongen, schoongemaakt (400 gr per stuk)
  • 150 gram grijze garnalen, gepeld
  • peper en zout

Werkwijze

  • Breng de vis fumet aan de kook en reduceer tot de helft van het vocht is verdampt.
  • Bind de vis fumet met de roux en kook tot gewenste dikte.
  • Giet de saus door een fijne zeef.
  • Maak van de eidooier en room een liaison.
  • Roer dit door de vis fumet.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Hak de bleekselderij grof.
  • Stoom de mosselen gaar met wat water, bleekselderij en wat peper.
  • Pocheer de zeetong in ongeveer 7 minuten gaar.
  • Laat de vis uitlekken en plaats op het bord.
  • Verdeel de mosselen, grijze garnalen en de saus erover. 

Toepassingen

  • Als hoofdgerecht met componenten van prei en aardappel.
  • Als hoofdgerecht met componenten van wortel en asperges.
  • Variatietip: vervang mosselen door oesters, dit is de klassieke wijze.